Udviklingen af spillet paintball begyndte i slutningen af 1970’erne, da Nelson Paint Company udviklede en gasdrevet pistol og mærkningskugler til en række industrier, herunder Skov og landbrug.

Pistolerne og kuglerne blev brugt forskelligt, til at markere træer for fældning, kvæg som skulle fjernes fra flokken og i det væsentlige alt det der krævede at kunne sætte et mærke på et objekt fra afstand.

Selve paintball spillet blev skabt af to venner, Charles Gaines og Bill Gurnsey. De to ville mere end bare mærke kvæg. De ville give folk mulighed for at teste deres individuelle skyde færdigheder mod hinanden, og begyndte at lede efter de markører som de mente kunne bruges. Efter omkring et år valgte Gaines og Gurnsey, Nelson Paint Company’s pistoler og kugler, og de udviklet et sæt regler for “overlevelsesspil”.

Så i 1981 spillede Charles og Bill sammen med 12 venner det første paintball nogensinde. Spillet foregik med industrielle paintball pistoler på et område der måler over et hundrede hektar. (uden masker eller sikkerhedsudstyr!).

Kort efter dette eksperimentelle spil gav ophavsmændene et navn til deres koncept, “The National Survival Game.” Dette navn afspejler paintballens karakter som den blev spillet for første gang – en lille gruppe venner, der mødes i skoven for at spille total eliminerings spil.

Nogle gange dannede de hold, men de fleste paintball spil var “hver mand for sig selv”. I løbet af årene blev paintball mere sofistikeret. Forskellige spilvariationer begyndte at blive standard. Det mest populære paintball spil blev “capture the flag”, men offensiv / defensiv scenarier var også populære. I takt med at interessen for paintball voksede, kom også udviklingen af den kommercielle paintballindustri. Den første udendørs kommercielle paintball bane åbnede i 1982. Det første indendørs bane fulgte efter i 1984.

Paintball industrien bliver hele tiden presset for at udvikle nye og spændende måder at holde spillerne underholdt. Der er i dag flere grene af paintball sporten, skov/hygge spilleren og turnerings spilleren. I dag har paintball nået kiosker med mange magasiner og blade og har endda flere tv-kanaler, der udsender sporten.

Kort kronologisk historie

1981: Første spil spillet i New Hampshire

1982: Første nationale konkurrence spillet

1984: Første indendørs bane åbnes

1986: Første national publikation ud i aviskiosker 

992: Første National Tournament League Founded (NPPL)

1996: Første Nationally-Television Competition (ESPN)

1999: Først anerkendt som en legitim sport af SGMA (Sporting Goods Manufacturers Association)

2000: Første National Collegiate Event

2007: Første brug af paintball i amerikanske, britiske og canadiske troppe kamptrænings øvelser